Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny 28. března slavíme Den učitelů28. března slavíme Den učitelů Ryby - roční horoskop na rok 2025Ryby - roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 13.03. 2025
Dnes má svátek Růžena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Francouzský výborný selský chléb

fotka Francouzský výborný selský chléb
Vložil:
Porcí:6
Doba přípravy: 175 min
Hodnocení:  +++++_____
Počet hodnocení: 13

Použité suroviny receptu Francouzský výborný selský chléb:

asi 3 moučné brambory (670g)  | 4 lžičky soli  | 110 ml vlažné vody uschované z vaření prambor (27-32 °C)  | 1/2 sáčku aktivních suchých kvasnic (nebo 30g čerstvých)  | 2 lžíce extra panenského olivového oleje  | 1 kg nebělené polohrubé mouky

Postup přípravy receptu Francouzský výborný selský chléb:

Očistit neoloupané brambory, rozkrojit je na 1/4 a ponořené do vody je uvařit se 2 lžičkami soli do měkka. Nechat je oschnout asi po 20-30 min. na mřížce. Je velice důležité, že brambory jsou suché před jejich rozmačkáním. Oloupat bramory. Nezapmět uschovat 110 ml vody z brambor.
Zamíchat kvasnice do bramborové vody a nechat je vzejít do krémova.
Rozmačkat brambory a přidat k nim kvasnice, olej a vypracovat tak, aby se tekutina vsákla do brambor. Postupně přidávat a vpracovávat mouku se zbývající solí. Hníst tak dlouho, aby těsto nejdříve ztuhlo a ke konci změklo a zvláčnělo. Těsto se může zdát příliš suché, ale později se odděluje ode stěn mísy a na dně se drží a táhne.
Přikrýt mísu plastickým filmem, nebo utěrkou a nechat těsto nakynout při pokojivé teplotě. Těsto značně nabyde, ale nemusí se zdvojnásobit.
Mezi tím položit na nejspodnější mřížku v troubě kámen na pizzu, neglazůrované kahle, nebo tlustý plech tak, aby dokola zůstal nepřikrytý asi 3cm okraj. Předehřát troubu na 190 °C. Posypat utěrku moukou a dát stranou. Na plech nasypat kukuřičnou krupici a dát stranou. Připravit si lahev na šplíchání a naplnit ji vodou.
Nakynuté těsto dát na lehce pomoučený vál a rozkrojit ho na dvě části. Každou část nejdříve vytvarovat v kouli a potam ji zploštit na disk. Začínajíc stranou nejdále od Vás zarolovat těsto směrem k sobě. Potom vytvarovat do tvaru torpéda (nebo balónu na americký fotbal) tak, aby konce byly do špičky a uprosed byl chleba nejtluščí.
Položit šišky na připravenou pomoučenou utěrku a přikrý jinou utěrkou. Nechat kynout po 20 min. při pokojové teplotě.
Před pečením pošplíchat stěny trouby vodou a ihned zavřít dveře trouby, aby vzniklá pára neunikla. Vyklopit chleba spojem nahoru na připravený plech a přendat jej do trouby. Pošplíchat znovu stěny trouby. Péct chléb asi 45-50 min., nebo až je pěkně tmavohnědý a po zaklepání na jeho spodek zní dutě. Vyjmout chleby z trouby a nechat je úplně vychladnout, nebo alespoň po 20 min. před krájením.


Fotky receptu Francouzský výborný selský chléb:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Francouzský výborný selský chléb
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !