Postup přípravy receptu Francouzský výborný selský chléb:
Očistit neoloupané brambory, rozkrojit je na 1/4 a ponořené do vody je uvařit se 2 lžičkami soli do měkka. Nechat je oschnout asi po 20-30 min. na mřížce. Je velice důležité, že brambory jsou suché před jejich rozmačkáním. Oloupat bramory. Nezapmět uschovat 110 ml vody z brambor.
Zamíchat kvasnice do bramborové vody a nechat je vzejít do krémova.
Rozmačkat brambory a přidat k nim kvasnice, olej a vypracovat tak, aby se tekutina vsákla do brambor. Postupně přidávat a vpracovávat mouku se zbývající solí. Hníst tak dlouho, aby těsto nejdříve ztuhlo a ke konci změklo a zvláčnělo. Těsto se může zdát příliš suché, ale později se odděluje ode stěn mísy a na dně se drží a táhne.
Přikrýt mísu plastickým filmem, nebo utěrkou a nechat těsto nakynout při pokojivé teplotě. Těsto značně nabyde, ale nemusí se zdvojnásobit.
Mezi tím položit na nejspodnější mřížku v troubě kámen na pizzu, neglazůrované kahle, nebo tlustý plech tak, aby dokola zůstal nepřikrytý asi 3cm okraj. Předehřát troubu na 190 °C. Posypat utěrku moukou a dát stranou. Na plech nasypat kukuřičnou krupici a dát stranou. Připravit si lahev na šplíchání a naplnit ji vodou.
Nakynuté těsto dát na lehce pomoučený vál a rozkrojit ho na dvě části. Každou část nejdříve vytvarovat v kouli a potam ji zploštit na disk. Začínajíc stranou nejdále od Vás zarolovat těsto směrem k sobě. Potom vytvarovat do tvaru torpéda (nebo balónu na americký fotbal) tak, aby konce byly do špičky a uprosed byl chleba nejtluščí.
Položit šišky na připravenou pomoučenou utěrku a přikrý jinou utěrkou. Nechat kynout po 20 min. při pokojové teplotě.
Před pečením pošplíchat stěny trouby vodou a ihned zavřít dveře trouby, aby vzniklá pára neunikla. Vyklopit chleba spojem nahoru na připravený plech a přendat jej do trouby. Pošplíchat znovu stěny trouby. Péct chléb asi 45-50 min., nebo až je pěkně tmavohnědý a po zaklepání na jeho spodek zní dutě. Vyjmout chleby z trouby a nechat je úplně vychladnout, nebo alespoň po 20 min. před krájením.