Postup přípravy receptu Houbový závin s kyselým zelím a uzeným:
Nejprve si připravíme náplň. Čerstvé houby, nejlépe směs různých druhů, nakrájíme na smaženici, vložíme je do pánve, podlijeme mírně vodou, přidáme bylinky (např. bazalku), prolisovaný česnek a dusíme doměkka. Směs odložíme na chladnější místo, aby vychladla.
Mezitím si nakrájíme na drobnější kostky uzené maso, zelí necháme okapat a v případě potřeby pokrájíme na menší kusy.
Rozválíme si rozmrazené listové těsto na silnější placku, aby se při balení netrhalo. Potřeme ho směsí hub, poklademe kostkami uzeného masa a kyselým zelím. Vše zabalíme jako tradiční závin, potřeme ho rozkvedlaným vajíčkem, trochu posolíme a posypeme drceným nebo mletým kmínem.
Houbový závin s kyselým zelím a uzeným se peče při 180 °C asi 35 - 40 minut. Po upečení můžeme servírovat, houbový závin s kyselým zelím a uzeným je výborný ale i studený.
Pokud není zrovna houbařská sezóna můžeme použít zmrazené houby z vlastních zásob.