Postup přípravy receptu Italská starodávná pizza jako koláč:
Připravit těsto:
Přesít mouku, prášek do pečiva a sůl do velké mísy. Nakrájet máslo na malé kousky a rozemnout ho v mouce na drobenku. Zamíchat dovnitř cukr.
Smíchat žloutek, smatanu a nalít to do mouky. Smíchat dohromady a potom přendat na vál a křátce hníst jednou, dvakrát do měkkého těsta. Zabalené vložit do chladničky do chvíle upotřebení.
Nádivka:
Smíchat ricotta s vejci, sýrem, šunkou a petrželkou. Dobře ochutit solí (pozor, šunka je slaná) a pepřem. Předehřát troubu na 200 °C.
Odkrojit 1/3 těsta a zbytek vyválet na trochu pomoučeném vále na placku velkou tak, aby vyložila 20 cm formu na páj asi 4cm vysokou, nebo kulatou zapékací misku. Naplnit těsto nádivkou a uhladit její povrch. Dnem formy uhodit o pracovní desku a tím se zbavit vzduchových bublin.
Vyválet zbytek těsta na plát o něco větší než je forma. Přikrýt s ním nádivku. Odstřihnout okraj a pěkně ho ozdobně upravit. Péct po 20min., potom snížit teplotu na 180 °C a péct dalších 20 min., nebo až je nádivka upečená i uprostřed.