Použité suroviny receptu Jablkový koláč s rozinkami namočenými v rumu:
Těsto na korpus:
| 150 g másla nebo margarínu
| 150 g cukru krupice
| 1 sáček vanilkového cukru
| sůl
| 3 vejce
| 200 g polohrubé mouky
| 1 prášek do pečiva
| tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
| Náplň:
| 1 kg drobných kyselejších jablek
| 60 g rozinek
| trocha rumu nebo rumové esence na namočení rozinek
| 40 g nasekaných mandlí
| 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu Jablkový koláč s rozinkami namočenými v rumu:
Koláčová forma o průměru 26 cm.
Máslo nebo margarín utřeme s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, sůl na špičku nože a mícháme dohladka. Potom do máslové hmoty zapracujeme celá vejce a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vše zpracujeme do vláčného těsta a necháme na chvíli odležet v lednici. Jablka omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Poloviny jablek několikrát podélně nařízneme. Rozinky namočíme do rumu. Do vymazané a moukou vysypané formy rozprostřeme těsto, povrch uhladíme a poklademe půlkami jablek. Posypeme nasekanými mandlemi a okapanými rozinkami. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 60 minut. Vychladlý koláč pocukrujeme moučkovým cukrem. Jablka můžete nahradit hruškami a vanilkový cukr skořicovým.
Fotky receptu Jablkový koláč s rozinkami namočenými v rumu:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!