Vložil: | pegonela |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 17 |
|
|
Použité suroviny receptu Jemná maková štola na Vánoce :
1 kostka droždí
| 100 g krupicový cukr
| 500 g polohrubá mouka
| 120 ml mléko
| špetka sůl, mletý kardamom, nové koření a muškátový oříšek
| 2 ks žloutek
| 200 g máslo
| Na náplň:
| 150 ml mléko
| 200 g mletý mák
| 50 g krupicový cukr
| 1 ks vanilkový cukr
| 50 g rozinky
| 50 g vlašské ořechy
Postup přípravy receptu Jemná maková štola na Vánoce :
Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka umícháme kvásek a necháme ho vzejít. Do zbylé mouky přidáme sůl, koření, zbylé mléko, žloutky, kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto a necháme kynout.
Mléko přivedeme k varu. Vsypeme mák, krupicový a vanilkový cukr a směs 2 minuty vaříme. Pak ji odstavíme a vmícháme do ní rozinky a nasekané ořechy. Vykynuté těsto rozválíme na 2 cm silný plát. Střed potřeme makovou náplní. Okraje přehneme směrem ke středu. Štolu přeneseme na plech a necháme kynout.
Po 30 min. vložíme štolu do vyhřáté trouby a při 180°C pečeme 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160°C adalších 30 min. dopékáme. Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.
Fotky receptu Jemná maková štola na Vánoce :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!