Postup přípravy receptu Jihoslovanské slané koláče:
Mléko zahřejeme, rozmícháme v něm cukr, 4 lžíce mouky a rozmrvené droždí. Kvásek necháme nakynout.
Mouku prosijeme a smícháme se solí, kváskem, olejem a vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a necháme kynout.
Mezitím si připravíme krém. Heru vyšleháme se žloutky a solí. Rozdělíme na 2 poloviny, do jedné všleháme asi 2 lžíce kečupu a do druhé poloviny všleháme několik stroužků prolisovaného česneku.
Těsto rozdělíme na 4 části, každou část vyválíme do tvaru obdélnika, potřeme krémem, zavineme, vrch také potřeme krémem a nakrájíme šikmým řezem na trojuhelníčky. Můžeme je posypat oreganem, nebo sezamem, mákem...
Uložíme je na suchý plech a pečeme při 180 stupních asi 15 minut.