Postup přípravy receptu Koňská svíčková na smetaně:
Očištěnou svíčkovou odblaníme, protáhneme po vlákně na proužky nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném tuku ji po všech stranách rychle orestujeme. Pak k masu přidáme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a když se trochu osmaží, přidáme koření, citrónovou kůru, podlijeme vývarem (vodou) a v troubě asi 1 hodinu pečeme. Během pečení svíčkovou obracíme, podle potřeby podléváme vývarem (vodou) a vzniklou šťávou maso poléváme, aby se příliš nevysušilo. Upečené maso vyjmeme. Je-li na šťávě mnoho mastnoty, sebereme jí část a zbylou šťávu se zeleninou zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a 20 minut povaříme. Hotovou omáčku procedíme, koření odstraníme, zeleninu prolisujeme, přidáme ji do omáčky, přilijeme smetanu, zakapeme citrónovou šťávou, ochutíme hořčicí, přisolíme a ještě krátce povaříme. Svíčkovou nakrájíme na porce, vložíme do hotové omáčky a dobře prohřejeme.