Postup přípravy receptu Kornouty ze šunky s knedlíkem:
Nejdříve oloupeme brambory a polovinu jich dáme vařit. Když jsou měkké, jemně je nastrouháme a smícháme se strouhanými syrovými brambory. Přidáme dvě rozklepnutá vejce, dětskou krupičku, osolíme a vypracujeme tuhé těsto, ze kterého navlhčenou rukou vytvoříme dva stejně velké knedlíky. Dáme je vařit do vroucí osolené vody asi na 20 minut. Během vaření knedlíky otočíme. Poté je opatrně vyjmeme, rozkrájíme a odložíme přikryté na teplé místo.
Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme na drobné kousky a zpěníme na tuku. Přidáme sterilované nebo čerstvé zelí, nakrouhané na jemné nudličky, a podlijeme vodou. Dusíme do měkka přibližně půl hodiny. Osolíme, osladíme a okyselíme podle chuti, přidáme kmín a necháme ještě malou chvíli dusit.
Šunku společně s rozkrojenými párky po obou stranách zprudka opečeme na oleji. Potom šunku stočíme do kornoutů a do každého vložíme kousek párku.
Na talíře narovnáme bramborové knedlíky, plněné šunkové kornouty a k tomu přidáme teplé dušené zelí. Místo teplého zelí můžeme podávat též salát ze syrového, jemně nakrouhaného zelí, ochuceného zálivkou připravenou z oleje, soli, pepře a nadrobno pokrájené syrové cibulky. K těmto šunkovým kornoutům s bramborovými knedlíky a zelím chutná výborně sklenice vychlazeného piva.