Těsto:
| 250 g polohrubé mouky
| 120 g cukru krupice
| 1 vanilkový cukr
| 150 g másla
| 1 žloutek
| Náplň:
| 2 pudinky
| 750 ml mléka
| 150 g cukru krupice
| 300 g mletého máku
| 1 mandarinkový kompot
| 1 bílek
| 1 vanilkový cukr
| Poleva:
| 100 g cukr moučka
| 2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy receptu Křehký makový koláč:
Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 C dorůžova. Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky. Doporučuji péct v dortové formě 28-33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.
Fotky receptu Křehký makový koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!