Krátkozrnnou rýži, určenou pro přípravu suši, řádně propláchneme a uvaříme do měkka. Vsypeme ji do větší mísy, rozprostřeme po stěnách a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Mezitím si připravíme nálev z rýžového octa, cukru a soli, který do rýže vmícháme tak, abychom ji nerozmačkali a také v ní nezůstaly hrudky. Výsledná chuť rýže by měla být lehce sladko-slano-kyselá.
Plátek sušených mořských řas položíme na rohož lesklou stranou dolů, zmenšíme ho asi o čtvrtinu a naneseme na něj rovnoměrnou vrstvu ochucené rýže tak, aby horní konec zůstal volný. Průběžně si namáčíme ruce, aby se nám na ně rýže nelepila. Potom položíme do středu na delší hranolky nakrájený filet tuňáka nebo lososa, doplníme salátem frisé, horní konec řasy potřeme tenkou vrstvou wasabi a pomocí rohože uděláme pevnou rolku, kterou necháme v pokojové teplotě. Stejný postup platí i pro maki suši s okurkou či naloženou bílou ředkví a pažitkou. Rolku pak nakrájíme na plátky a ty servírujeme.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!