Krátkozrnnou rýži, určenou pro přípravu suši, řádně propláchneme a uvaříme do měkka. Vsypeme ji do větší mísy, rozprostřeme po stěnách a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Mezitím si připravíme nálev z rýžového octa, cukru a soli, který do rýže vmícháme tak, abychom ji nerozmačkali a také v ní nezůstaly hrudky. Výsledná chuť rýže by měla být lehce sladko-slano-kyselá.
Do namočené dlaně vezmeme hrst ochucené rýže a lehkým hnětením z ní vytvarujeme úhledný váleček, který potřeme vrstvou wasabi a překryjeme vyloupanými krevetami, které můžeme přepásat tenkým proužkem sušených mořských řas. Stejně postupujeme při přípravě nigiri suši s tuňákem nebo lososem. Ale fantazii se meze nekladou! Na rýžové válečky můžeme položit i plátky jiných druhů ryb, také mořské plody, avokádo, vaječnou omeletu či sýr tofu.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!