Do čerstvého termizovaného sýra vmícháme šlehačku, osolíme, opepříme a přidáme rozpuštěnou želatinu. Pracujeme rychle, aby želatina neztuhla. Na potravinářskou fólii nebo alobal naklademe plátky šunky tak, aby se z poloviny překrývaly, na ně navrstvíme připravený krém a kuličky hroznového vína, nejlépe druhu bez pecek. Nakonec pomocí folie smotáme do úhledné rolády a dáme do ledničky alespoň na dvě hodiny ztuhnout.
Mezitím si připravíme vinnou omáčku. Červené víno vaříme tak dlouho, dokud nezredukuje svůj objem na polovinu. Poté v něm rozvaříme rybízový džem, necháme trochu zchladnout a nakonec přidáme med, bílý pepř, osolíme a vychladíme.
Ztuhlou roládu nakrájíme na kousky. Krájíme ji ještě zabalenou, aby se nerozpadla, a používáme ostrý nůž, který namáčíme do vody, aby se roláda nelepila.
Nakrájené kousky šunkové rolády servírujeme na talíře spolu s vinnou omáčkou a lístky salátu.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!