Postup přípravy receptu Mandioca frita - smažený maniok :
Ačkoli se obvykle maniok (známý také jako mandioca, yuca) používá ve formě maniokové mouky, tento recept užije celé hlízy.
Je to oblíbený brazilský recept
Oloupanou hlízu vaříme ve vodě asi 20 minut. Vodu slijeme, hlízu nakrájíme na hranolky požadované velikosti. Smažíme po částech na oleji, kterým nešetříme. V původním receptu se používá olej ořechový, já jsem smažila na slunečnicovém a výsledku to, myslím, neuškodilo. Smažíme asi 10 minut, až jsou hranolky zlatohnědé. Vyndáme z pánve a osušíme od oleje. Na talíři osolíme, případně smícháme s rozmačkaným česnekem (asi jeden stroužek na jednu hlízu).
Je to dobrá alternativa ke klasickým bramborovým hranolkám... Mírně nasládlá chuť je v kombinaci se solí a s česnekem obzvlášť zajímavá.