Postup přípravy receptu Brněnští ptáčci s nádivkou:
Nakrájené hovězí řízky naklepeme, po stranách trochu nařízneme a osolíme. Potřeme je nádivkou a zatočíme na závitky, které spojíme špalíčkem slaniny. Obalíme v mouce a na prudko opečeme na sádle. Vyjmeme je na papírový ubrousek. Na stejném sádle si usmažíme cibuli, zalijeme ji vařící vodou, nebo vývarem a závitky do ni vložíme. Udusíme je do měkka. Pak šťávu málo zaprášíme moukou, zředíme, povaříme, procedíme a nalijeme na závitky. Vše posypeme petrželkou a podáváme.
Nádivka:
Do umíchaného sádla se solí a pepřem zamícháme na masovém strojku umleté syrové vepřové a uzené maso. Přidáme tam vejce, sardelku, petrželku, kůru, kyselou smetanu, nastrouhanou cibuli a strouhanou housku. Dobře promícháme a natíráme na řízky.