8 ks špekáčky nebo silné párky
| 2 ks cibule
| 250 ml ocet
| 1/2 sáčku deko
| mletý pepř podle chuti
| chilli papričky podle chuti
| cukr nebo náhradní sladidlo
| mletá pálivá paprika
Postup přípravy receptu Utopenci:
Nejdříve si připravíme nálev z DEKA podle návodu na sáčku - použijeme jen polovinu sáčku a podle chuti osladíme cukrem nebo sladidlem. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme špekáčky nebo párky k nakládání. Nejdříve je oloupeme a po délce je nakrojíme. Do vzniklého zářezu nejdříve nasypeme /nebo jen potřeme/ pálivou mletou papriku a mletý pepř a potom zářez vyplníme cibulí nakrájenou na slabá půlkolečka. Takto připravené špekáčky nebo párky naskládáme do sklenice a zalijeme vychladlým nálevem. Pokud chceme utopence ostřejší, můžeme do nálevu vložit rozkrájené chilli papričky, nebo pálivou papriku. V chladničce necháme uležet asi 2 dny. Nakládat můžeme také špekáčky nebo párky rozkrájené na silnější kolečka a ve sklenici je prokládat cibulí. Pokud chceme mít utopence dříve rozleželé, můžeme je zalít vlažným nálevem. Utopenci se podávají s čerstvým pečivem.