Použité suroviny receptu Jitrnice selské – hrubosekané:
1 kg vepřové hlavy
| 200 g vepřových jater
| 100 g vepřového bůčku
| 150 g vepřových plic
| 5 rohlíků
| sůl
| mletý pepř
| mleté nové koření
| majoránka
| třený česnek
| cibule
| tenká střeva
Postup přípravy receptu Jitrnice selské – hrubosekané:
Dobře očištěnou hlavu a maso valíme v osolené vodě s cibulí (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) do měkka. Maso vyjmeme z vývaru, z hlavy obereme a vše dobře nasekáme. Syrová vepřová játra semeleme. Rohlíky namočíme v prochladlém vývaru a dobře rozmačkáme, přidáme k játrům a vymícháme. Pak postupně zamícháme sekané maso. Hustotu upravíme vývarem z masa. Ochutíme kořením. Prejt plníme do dobře vypraných střev a vaříme při 80-90°C asi 10 až 15 minut. Vařené jitrnice vyjmeme a dáme zchladit do studené vody. Klademe na prkénko nebo plátno a necháme ve vzdušné chladné místnosti ztuhnout.