Postup přípravy receptu Máslový koláč s jablky a vínem:
Na vále smícháme všechny přísady na těsto a dobře prohněteme. Těsto stočíme do koule, kterou dáme na 20 min. odpočinout.
Do kastrolu dáme oloupaná rozpůlená a jádřinců zbavená jablka, kuličky hroznového vína, cukr a skořici, zalijeme vínem, opatrně promícháme a dáme vařit. Vaříme mírným varem 5-7 min - jemně promícháváme. Pak dáme vychladnout.
Vymažeme dortovou formu o průměru 28 cm, těsto rozválíme tak, že cca 1/4 oddělíme a zbylými 3/4 vyložíme dno a stěny formy do výše asi 3 - 4 cm. Naplníme vychladlou ovocnou směsí (bez tekutiny), zaklopíme poklopem ze zbylého těsta.
Tip: těsto se při přenášení trhá - je dobré vyválet na alobalu a přenést je i s ním a překlopit.
Koláč dáme do předehřáté trouby na 200°C (horkovzduch 180°C) a pečeme 20 min. Pak necháme vychladnout.
Vlažný potřeme glazurou z cukru a citrónové šťávy. Servírujeme studený, obzvlášť velcí mlsouni mohou ještě pošlehačkovat.