Postup přípravy receptu Melanzane alla pecorino:
Čerstvý lilek nakrájejte na plátky (8 ks), osolte a nechte vyplakat. Poté jej upečte na olivovém oleji spolu s plátky osolených čerstvých rajčat. Rajčata San Marzano rozmačkejte a přes cedník přilijte k opečenému lilku s rajčaty a celé prohřejte, aby tomatová chuť nasákla do lilku. Pokládejte ve vrstvách do pekáče v tomto pořadí: pečený lilek, rajčata, mozzarella di bufala campana (tenké plátky) a opět opečený lilek. Vše zasypte strouhaným sýrem pecorino (hrst) a dejte asi na 6 minut gratinovat do trouby rozehřáté na 180 °C. Pokud je mozzarella správně prohřátá, začíná se roztékat a pecorino na povrchu bublá. Postavte jídlo na talíř. Do pánvičky se zbylými rozmačkanými rajčaty přidejte nasekanou petrželku a špetku pecorina. Prohřejte a podlijte jimi lilek na talíři.