Postup přípravy receptu Moje svíčková:
Na zeleninu posadíme maso a polijeme půlkou rozpuštěného másla
posypeme kořením 4 celé pepře, 3 nová koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce
necháme den v ledničce
maso dáme stranou a zeleninu orestujeme přímo v pekáči dozlatova
vrátíme maso a necháme zatáhnout
- ještě dosolíme, podlijeme, přiklopíme nebo zamotáme do alobalu a dámé péci do trouby - 180 st. cca 2 hodiny - záleží na mase. Musíme to kontrolovat.
V průběhu pečení 1x otočíme a hlídáme šťávu, aby se nepřipálila. Podléváme jen mírně.
Měkké maso vyndáme, vezmeme šlehačku (nej. je čerstvá bez stabilizátorů Madeta) přidáme 2 lžíce hl. mouky a rozmícháme, nalijeme do šťávy a necháme přejít varem.
Vezmeme ponorák, vylovíme bobkové listy. Zbytek koření rozmixujeme s omáčkou do hladka. Přidáme 2 lžíce kysané smetany a příp. lžičku octa. Ochutnáme a podle chuti dosolíme, naředíme vodou, dokyselíme...
Maso je nejlepší krájet trochu vychladlé, tolik se nedrobí.
Dáme jej pak na teplý talíř, přikryjeme alobalem a šupneme do trouby ohřát.
Jíme s houskovým knedlíkem a brusinkami.