Použité suroviny receptu Jablkový závin z tvarohového těsta:
Těsto:
| 250 g hladké mouky
| 140 g tuku (např. hera nebo dukát)
| sůl
| 250 g tučného tvarohu
| 1 žloutek
| hladká mouka na vyválení těsta
| vejce na potření
| tuk na vymazání plechů
| Náplň:
| strouhanka
| 700 g oloupaných jablek bez jádřinců
| cukr krupice
| vanilkový cukr
| mletá skořice
Postup přípravy receptu Jablkový závin z tvarohového těsta:
Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl, tuk rozkrájený na drobné kousky a vše promneme. Pak přidáme tvaroh a žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Necháme odležet a asi za půl hodiny ho vyválíme na plát o síle 3 milimetry. Nakrájíme ho na 3 pruhy, které postupně přeneseme na vymazané plechy. Středy pruhů vysypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme krupicovým a vanilkovým cukrem a skořicí. Okraje přeložíme přes náplň, záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 až 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Do náplně můžete přidat rozinky namočené v rumu a rozpůlená lísková jádra.