Postup přípravy receptu Makový závin:
Do misky vlijeme 3 lžíce vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, trochu moučkového cukru a zaprášíme moukou. Rozmícháme na řídké těstíčko a necháme přikryté asi 15 minut vykynout.
Do větší mísy si dáme mouku, přidáme zbylý cukr, vejce rozšlehaná v mléce, rozehřáté máslo, špetku soli a citrónovou kůru. Vařečkou těsto dobře propracujeme až bude těsto hladké. Přikryté utěrkou necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Mezitím si svaříme asi 400 ml mléka, odstavíme ho, přidáme mletý mák, promícháme a necháme 10 minut nabobtnat. Zbylé mléko promícháme s pudinkovým práškem, cukrem, žloutkem a máslem a vmícháme do máku. Nádivku vrátíme na sporák, provaříme asi 2 minuty a necháme vychladnout.
Z vykynutého těsto vyválíme na pomoučeném vále asi 1 cm silnou obdélníkovou placku. Na ni rozetřeme rovnoměrnou vrstvu makové nádivky. Delší strany srolujeme jen ke středu a tím nám vzniknou dva záviny, které můžeme rozkrojit, nebo péci spojené. Položíme na plech pokrytý pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut vykynout. Plech dáme do trouby rozehřáté na 200 st. C a pečeme asi 35 minut. Špejlí zkoušíme, jesti je těsto už upečené a nelepí se na špejli.
Makový závin před podáváním posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme na proužky.
Fotky receptu Makový závin:
Fotky vložil: Natural,piskotik,kacice,damami,vilka