Vložil: | Madarona |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 30 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Mousse z bílé čokolády:
250 g bílé kvalitní čokolády, nalámané na menší kousky
| 375 ml smetany na šlehání
| 3 vejce
| 80 ml mléka
| 1 lžička vanilkového extraktu
| plody mučenky nebo ostružiny na zdobení
Postup přípravy receptu Mousse z bílé čokolády:
Na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Do nerezové mísy postavené v hrnci s vroucí vodou nalámeme kvalitní bílou čokoládu. Ta levnější bývá často dost přeslazená. Ještě přidáme mléko a vanilkový extrakt. Během rozpouštění směs občas jemně promícháme, aby se nepřipálila. Je už téměř hladká a rozpuštěná i když v ní zůstalo pár hrudek. Avšak místo dalšího dlouhého nahřívání a rozpouštění ji raději pořádně rozmícháme, až získáme sirupovitou konzistenci. Čokoláda lpí na vařečce a jen pomalu stéká. Necháme ji asi 5 minut vychládnout, protože v následujícím kroku do ní budeme přidávat žloutky. Nechceme přece vyrobit míchaná vajíčka. Žloutky přidáváme jeden po druhém a každy vždy zamícháme. Ušleháme šlehačku a bílky do pěny. Čokoláda se krásně leskne a teď ji trochu odlehčíme šlehačkou a pěnou z bílků. Do čokolády vmícháme asi polovinu připravené šlehačky a potom tuhý sníh z bílků. Nejprve přidáme šlehačku a pak bílkový sníh. Zamícháme to kovovou lžící, ne dřevěnou, zničili bychom všechny bublinky. A teď přidáme zbytek šlehačky, ale nesmíme to přemíchat. Pak příjdou na řadu našlehané bílky. Zase je dávkujeme ve dvou dávkách a vždy jemně promícháme. Čokoládou pěnu budeme podávat až ke konci večírku. Protože šampaňské a všechny ty jednohubky jsou hodně syté, bude vhodné pěnu nabízet v malinkých mističkách - hrníčcích, ze kterých se budou vyjídat lžičkami. Připravenou hladkou hmotu - čokoládovou pěnu mousse rozdělíme do připravených šesti 250 ml mističek/hrníčků a dáme je na tři až čtyři hodiny vychladit.
Fotky receptu Mousse z bílé čokolády:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!