Postup přípravy receptu Mřížkový dýňový koláč:
Mouku smícháme s kypřícím prášek a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
Dýni oloupeme, odstraníme semena a vláknitý vnitřek dýně. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme 250 ml vody, přivedeme k varu a přidáme nakrájenou dýni, kterou povaříme 10 minut doměkka. Zbytek tekutiny slijeme a dýni necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvě třetiny těsta vyválíme na troše mouky tak, aby byl o trochu větší než plech. Plech vymažeme olejem a přeložíme do něj vyválený plát těsta. Aby se těsto peklo rovnoměrně, můžeme je zatížit luštěninami na pečícím papíru. Plech předpečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Zatím nasekáme vlašské ořechy a smícháme s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní. Z přepečeného koláče odstraníme papír s luštěninami a potřeme jej směsí z dýně. Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty skládáme na koláč jako mřížku. Potřeme ji žloutkem a koláč ozdobíme vlašskými ořechy.
Koláč dopékáme 45 minut při teplotě 180°C. Po vychladnutí jej krájíme na kousky a servírujeme.