Použité suroviny receptu Nákyp s jablky a uzeným masem:
1 kg brambor
| 375 g mrkve
| 2-3 menší cibule
| 400 g uzeného masa
| dle chuti: sůl a bílý pepř
| 2 malá jablka
| z 1 citronu šťávu
| 4 lžíce másla
| 3 lžíce polohrubé mouky
| 1/4 litru mléka
| 80 g strouhaného sýra goudy
| na špičku nože mletého hřebíčku
| 1 vrchovatou lžíci strouhanky
| 1/2 svazku petrželky
| dle potřeby: tuk do formy
Postup přípravy receptu Nákyp s jablky a uzeným masem:
Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme. Do 1 litru vody dáme maso, cibuli i trochu soli a přivedeme k varu. Vaříme 30 minut. Pět minut před koncem vaření přidáme mrkev i brambory.
Z obou jablek vyřízneme dílek na ozdobení. Jablka přepůlíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a pokapeme citronem. Zeleninu a maso přecedíme, vyndáme cibuli a vývar zachytíme. Zahřejeme si 3 lžíce tuku a zpěníme mouku. Podlijeme 1/4 litru vývaru i mléka a za stálého míchání pár minut vaříme. Vmícháme 30 g sýra a ochutíme solí, pepřem a hřebíčkem.
Do vymaštěné nákypové mísy navrstvíme střídavě zeleninu, maso a kousky jablek, zalijeme omáčkou. Posypeme zbytkem sýra a strouhankou. Zbylý tuk nakrájíme a rozložíme na nákyp. Pečeme v předehřáté troubě (200 °C) asi 30 minut. Ozdobíme petrželkou a plátky jablek.
Fotky receptu Nákyp s jablky a uzeným masem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!