Postup přípravy receptu Nasi Goreng :
Nejdříve dáme vařit rýži. Uvaříme ji tak, aby byla sypká, pokud se nám to ale nepovede, nic moc se neděje. Ve woku (anebo větší pánvi, příp. hrnci) zahřejeme olej a přidáme nadrobno nasekané chilli papričky, které jemně osmahneme, přidáme na kostky nakrájenou šalotku/cibuli, do sklovata podusíme, přidáme vylisovaný česnek a ještě trochu osmahneme. Mírně osolíme a přidáme uvařenou rýži, zamícháme a přidáme protlak, cukr, sůl, pořádně zamícháme, a nakonec dochutíme sójovou omáčkou. Servírujeme na talíř se salátovým listem, na vrch přijde vejce osmažené jako „volské oko“, ozdobíme na kroužky nakrájeným rajčetem, okurkou a bílými lupínky (které se v případě potřeby dají použít i místo příboru). Tip: 1) smažíme-li chilli papričku samotnou déle, a pak teprve přidáme ostatní přísady, bude jídlo pálivější a naopak, pokud ji samotnou neosmažíme, pikantní chuť v jídle téměř nepocítíme. Já sama používám sušené chilli papričky a stupeň pálivosti dociluji právě tímto způsobem. 2) 1-2 stroužky česneku přidávám vždy až ke konci přípravy, aby bylo jídlo aromatičtější. 3) nasi goreng se často připravuje i jako varianta s kuřetem: Krátce po přidání cibule přidáme na kostky nakrájené kuře (kuřecí prsa, množství podle chuti, ale po indonésku spíše méně), pak přidáme česnek a dusíme, dokud není kuře „hotové“, pak přidáme rýži a ostatní přísady, podle výše uvedeného postupu.