Postup přípravy receptu Párky s hráškem a mátou:
Párky vložíme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vody. Přivedem do varu, oheň stáhneme a pomalu vaříme. Odklopené vaříme 5 minut, vyjmeme a necháme okapat na ubrousku. Dáme stranou. Slaninu na mírném ohni smažíme, dokud nepustí tuk. Pak oheň zesílíme a opečeme dozlatova. Vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.
Do tuku po slanině přidáme cibuli a česnek a smažíme, dokud cibule nezměkne. Nesmí však zhnědnout! Přidáme vodu, víno, bobkový list, slaninu, mátu, sůl a pepř. Přivedem do varu a oheň stáhneme. Přidáme párky a vaříme částečně přiklopené 25 minut.
Používáme-li čerstvý hrášek, přidáme ho zároveň s párky. Máme-li hrášek mražený, přisypeme až na posledních 5 minut vaření. Párky vyjmeme a nakrájíme na plátky. Přidáme k hrášku a podle potřeby znovu prohřejeme. Dírkovanou sběračkou upravíme na talíře.