Krémová polenta:
Do hrnce nasypeme polentu. Za stálého míchání metlou přiléváme studené mléko. Postavíme na mírný oheň. Přidáme bobkový list, trochu soli a přivedeme k varu. Vyměníme metlu za silikonovou stěrku a za stálého míchání vaříme přibližně 10 minut. Odstavíme z ohně. Vyndáme bobkový list. Servírujeme ve tvaru noků.
Vepřová panenka:
Panenku důkladně osolíme a opepříme (čerstvě mletým černým pepřem). Necháme 30 minut odležet. Opékáme přibližně 7 minut na rozehřáté pánvi ze všech stran, dokud maso nezíská zlatohnědou barvu. Odstavíme pánev, přidáme 4 lžíce cibulové omáčky tak, že jí několikrát přes maso přelijeme (glazujeme), aby jí co nejvíce na mase ulpělo. Takto připravené panenky rozkrojíme na 3 stejné díly (silnější plátky) a ihned servírujeme společně s polentou.
Cibulová omáčka:
Kosti posekané na menší kusy restujeme v hrnci na vepřovém sádle. Když dosáhnou zlatavé barvy, přidáme nadrobno pokrájený řapíkatý celer a mrkev. Po chvíli restování přidáme nahrubo nakrájenou šalotku. Mícháme tak dlouho, až základ získá tmavě hnědou barvu.
Přidáme 1 lžíci rajčatového protlaku. Znovu krátce restujeme. Nadvakrát zalijeme červeným vínem. Necháme ho téměř vyvařit. Přilijeme kuřecí vývar. Vaříme na mírném ohni 4 hodiny, průběžně sbíráme pěnu. Přes
jemné síto přecedíme do jiného rendlíku. V jiném rendlíku si na vepřovém sádle osmažíme na nudličky nakrájenou červenou cibuli a připravenou omáčku do ní nalijeme. Krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem.
Zeleninová příloha:
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a do sklovata na něm osmažíme šalotku. Přidáme rajčátka. Krátce opečeme. Následně přidáme listy česneku, špenát. Osolíme a opepříme. Dobře promícháme. Odstavíme. Špenát rozdělíme na talíře a zdobíme pečenými rajčátky.
K tomuto pokrmu doporučujeme suché až polosuché plnější víno se šťavnatou, střední až vyšší kyselinou.
Měkké, pružné tělo s nádechem třešňové bublaniny.
Zdroj:
www.ruzove.cz