350 g + na podsypání hladké mouky
| 50 g medu
| 160 g cukru moučka
| 2 vejce
| 1 žloutek
| špetka citronové kůry
| 2 lžíce perníkového koření
| 1 kypřicí prášek do perníku
| 1/2 lžičky jedlé sody
| 1 lžička kakaa
| na ozdobu:
| 1 rozšlehané vejce na potření perníků
| barevné bonbony
Postup přípravy receptu Perníkový strom:
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a sodou a přidáme všechny ostatní ingredience. Zpracujeme nejdříve vařečkou a pak rukama zaděláme tuhé nelepivé těsto a na vále posypaném hladkou moukou vypracujeme bochánek. Těsto ve folii necháme 24 hodin v lednici odpočinout. Perníkové těsto postupně rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm. Na tvrdší papír si předkreslíme strom a šablonu vystřihneme. Z těsta vyřežeme ostrým nožem nebo rádýlkem podle šablony stromy a ze zbytků těsta vykrojíme listy, které na stromy přitlačíme. Povrch potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Necháme je vychladnout a zdobíme bonbony (lepíme je cukrovou polevou).