těsto:
| 6 vajec
| 240 g cukru
| 2 lžíce kakaa
| hl. mouky tolik, aby jí s kakaem bylo dohromady 240 g
| 6 lžic oleje
| náplň:
| 1 měkký tvaroh
| 350 ml smetany ke šlehání
| 2-3 lžíce moučkového cukru
| 3 lžíce rybízové marmelády
| 1 želatinový ztužovač
| dále:
| dle chuti čokoládová poleva
| dle chuti marcipánové kytičky
Postup přípravy receptu Plněná kopule:
Na tento dort je třeba profesionální sada forem na plněné dorty.
Bílky se špetkou soli šleháme, přidáme cukr a ušleháme tuhý sníh. Po jednom vešleháváme žloutky a po lžících olej. Dobře ušleháme a zlehka vmícháme vařečkou mouku smíchanou s kakaovým práškem. Část těsta urovnáme do formy na základnu dortu (do poloviny výšky formy). Zbytek vlijeme do formy na kulatý dort a přikryjeme tvarovací formou. Všechny formy je třeba vymazat a vysypat hrubou moukou - i tvarovací formu zespodu! Obě současně vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Základnu vytáhneme po 10 minutách (uvidíme, jak se těsto odděluje od okrajů), kulatou část pečeme 20 minut. Základnu můžeme vyklopit po 5 minutách. Kouli necháme 20 minut chládnout, pak opatrně sundáme tvarovací formu. Než těsto vychladne, připravíme náplň: do misky dáme všechno kromě ztužovače a důkladně rozšleháme elektrickým šlehačem. Ztužovač připravíme s vodou podle návodu a vmícháme do hmoty. Touto hmotou naplníme důlek v korpusu a přiklopíme základnou. Dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlý dort vyklopíme z formy, polijeme polevou a libovolně ozdobíme.
Fotky receptu Plněná kopule:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!