Postup přípravy receptu Pšeničný bylinkový chléb:
1. Droždí, cukr a lžíci pšeničné mouky rozmícháme ve 200 ml vlažné vody, přikryjeme a dáme na 15 min. kynout.
2. Zbylou pšeničnou mouku, celozrnnou mouku, sůl, kvásek a 100 ml vlažné vody hněteme ručním hnětačem na nejnižším a pak na nejvyšším rychlostním stupni asi 5 min. Těsto přikryjeme a necháme asi 30 min. kynout na teplém místě.
3. Lahůdkové cibulky omyjeme, očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na nudličky. Pohanku dusíme asi 10 min. na másle, přidáme cibulku, osolíme a krátce společně podusíme. Vmícháme petrželku a hmotu necháme vychladnout.
4. Těsto prohněteme a vyválíme do obdélníku (50 x 25 cm). Poté je potřeme pohankovou hmotou a od kratší strany stočíme. Vložíme je do namočeného a vymaštěného římského hrnce, několikrát nařízneme a necháme znovu zhruba 30 min. kynout. Hrnec zasuneme do studené trouby a pečeme přibližně 40 min. při 200 °C (případně ve vymaštěném pekáči v předehřáté troubě).