Postup přípravy receptu Rolka na houbách:
Plec opláchneme ve vlažné vodě, svážeme do rolky kuchyňskou nití a osolíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle zpěníme dozlatova. Přidáme maso, opečeme po všech stranách, opepříme a okmínujeme. Zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme zvolna doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyndáme a zbavíme ho nití. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme asi 1 litrem vody, dobře povaříme. Pak ji procedíme přes sítko. Sušené houby propláchneme a uvaříme v malém množství vody doměkka. Rozsekáme je, přidáme s vývarem do omáčky, osolíme a vše krátce povaříme. Před podáváním maso nakrájíme a polijeme omáčkou.