Použité suroviny receptu Šampaňský dort s jahodami:
těsto: 100 g polohrubé mouky
| 100 g solamylu
| 50 g hery
| 4 vejce
| 150 g krupicového cukru
| 1 sáček vanilkového cukru
| kůra z poloviny citrónu
| tuk na vymazání formy
| hrubá mouka na vysypání formy
| náplň: 200 g jahod
| 1 balení minilaskonek
| 400 ml smetany ke šlehání
| 6 plátků želatiny
| 6 žloutků
| 100 g moučkového cukru
| 125 ml sektu
| zdobení: 100 g pražených lupínků kokosu
Postup přípravy receptu Šampaňský dort s jahodami:
Bílky s oběma cukry vyšleháme dotuha. Pak vmícháme žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, prosátou mouku, solamyl a nakonec vlažnou rozpuštěnou Heru. Těsto rozetřeme do vymazané, moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. V předehřáté troubě ho pečeme při 160 °C asi 45 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a vodorovně prokrojíme.
Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody. Pak ji zvolna zahřejeme a necháme rozpustit. Žloutky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme sekt se želatinou. Směs vyjmeme z vodní lázně a vmícháme do ní 100 ml studené smetany. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha a lehce ji vmícháme do náplně.
Spodní díl korpusu potřeme třetinou krému. Rozložíme na něj očištěné, na kousky nakrájené jahody a část minilaskonek a zakryjeme je druhou třetinu krému. Navrch přiklopíme druhý díl korpusu. Povrch dortu potřeme zbylým krémem. Boky dortu obalíme praženými kokosovými lupínky a obložíme minilaskonkami. Nahoře dort ozdobíme zbylými minilaskonkami a jahodami.
Fotky receptu Šampaňský dort s jahodami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!