Postup přípravy receptu Škubánkové pečenky:
Brambory oloupeme, omyjeme, rozpůlíme a vaříme v osolené vodě do poloměkka. Vodu pak slijeme do hrnce.
Brambory vařečkou urovnáme, obráceným koncem do nich vyvrtáme několik otvorů, až ke dnu hrnce a zasypeme je krupicí a hladkou moukou. Zalijeme polovinou horké vody z brambor, zakryjeme a v teple necháme asi 20 minut propařit. Přebytečnou vodu scedíme, brambory dobře rozmačkáme, přidáme rozklepnuté vejce a vařečkou vymícháme hladké těsto. Těsto ochutnáme a podle potřeby přisolíme. Ze škubánkového těsta vykrajujeme lžící (namáčenou v rozpuštěném másle) větší noky, položíme je na vál, trochu je rozmačkáme, naplníme na drobno nakrájeným uzeným masem, vytvarujeme zpět do tvaru noku a opečeme na oleji.