Postup přípravy receptu Slavnostní pilaf:
Česnek oloupeme a nasekáme, feferonky zbavíme stopek a jadérek a nasekáme je. Petržel omyjeme a nasekáme. Bramboru nastrouháme. Vše promícháme s mletým masem. Přidáme zázvor, pepř, tlučený či drcený kmín a sůl. Dobře promícháme a necháme odpočinout.
Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky a v pánvi na másle ji necháme zesklovatět. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky. Ochutíme kmínem a solí. Podlijeme a dusíme doměkka. Mandle nasekáme a smícháme je s rozinkami. Kari rozmícháme v citronové šťávě. Ve 1/4 litru vody svaříme cukr.
Z odpočinuté směsi mletého masa a přísad utvoříme masové kuličky a osmažíme je na másle.
V troše vody rozvaříme kokos až na mléko. Polovinu oprané rýže osolíme a dusíme, když je napůl hotová, přidáme citronovou šťávu s kari kořením a zamícháme. V jiné nádobě rozpustíme máslo, přidáme trochu soli, druhou oloupanou a nakrájenou cibuli a přilijeme kokosové mléko. Vložíme druhou část rýže a podlijeme. Dusíme do poloměkka. Nyní máme dva druhy rýže, bílou a žlutou. Do bílé zamícháme hotové kostky masa se šťávou, všechny zbylé ingredience s jogurtem a svařeným cukrem důkladně zamícháme a jednu třetinu této směsi rozložíme do kastrolu. Na tuto vrstvu dáme polovinu žluté rýže, pak třetinu bílé s masem, pak zbytek žluté a jako poslední vrstvu zbytek bílé rýže s masem. Přiklopíme a ještě chvíli dusíme.
Slavnostní pilaf opatrně vyklopíme na horký podnos, ozdobíme smaženými kuličkami mletého masa a podáváme.