Postup přípravy receptu Smažené salámové koule:
Listy rukoly spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Plátky chleba rozmixujeme v mixéru najemno, salám pomeleme, přidáme k němu drobně nakrájenou mozzarellu, nakrájenou spařenou rukolu, jemně nakrájený česnek, vejce a chlebovou drť. Celou směs důkladně propracujeme rukama, podle chuti osolíme a opepříme, přidáme nakrájenou bazalku a necháme chvíli odležet.
Z odleželé hmoty vytvarujeme v namočených dlaních kuličky o průměru 4 cm, obalíme je ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance, vložíme je do větší pánve s rozehřátou vrstvou tuku nebo oleje a usmažíme zvolna ze všech stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme okapat do kuchyňské papírové utěrky a podáváme například s tatarskou omáčkou.