Postup přípravy receptu Smetanová zeleninová omáčka s hovězím:
1. Maso očistíme, odblaníme, omyjeme, potřeme solí a pepřem. V hrnci rozehřejeme olej a maso na něm opékáme ze všech stran. Během opékání jej obracíme dřevěnými vařečkami. Maso opékáme asi 10 minut. Potom jej vyjmeme a uchováváme teplé. Zeleninu očistíme, cibuli oloupeme. Vše omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na výpek z masa vsypeme zeleninu, kterou cca 5 minut opékáme za stálého obracení.
2. Na opečenou zeleninu vložíme maso, podlijeme 350 ml vývaru, zaprášíme trochou muškátového květu a přidáme asi 2 plátky z citronu. Kastrol nebo pekáček zakryjeme a pečeme při 200 °C zhruba 90 minut. Maso v troubě kontrolujeme a přeléváme výpekem. Též ho pří pečení obracíme. Přibližně 30 minut před koncem pečení necháme maso péci odkryté a častěji ho přeléváme. Z citronu nakrájíme 8 tenkých plátků.
3. Upečené maso vyjmeme, uchováme v teple, šťávu přecedíme a vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a důkladně promícháme. Vše zalijeme zbylým vývarem. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí. Omáčku provaříme cca 15 minut. Mezitím odstraníme ze zeleniny zbytky citronu a zeleninu vrátíme zpět do omáčky. Také ji do omáčky můžeme propasírovat nebo rozmixovat. Do omáčky přidáme ještě máslo na zjemnění.
Promícháme a krátce prohřejeme. Omáčku odstavíme z ohně a vmícháme do ní smetanu. Maso nakrájíme na plátky, na každý položíme kolečko citronu, které zdobíme trochou brusinek. Porce přeléváme zeleninovou omáčkou.