Postup přípravy receptu Štiplavé sardinky po korsicku:
Do misky vložte rybu, přelijte ji vroucí vodou a nechte odstát.
Velkou pánev s nepřilnavým povrchem jemně postříkejte olejem a zahřejte na velkém plameni. Vložte do ní filety a počkejte, až zbělají. Přendejte na talíř a zastříkněte pomerančovou štávou.
Stáhněte plamen na střední a v pánvi za stálého míchání opékejte cibuli doměkka. Přidejte česnek a míchejte další 2 minuty. Poté ještě přidejte rajčata a omáčku pozvolna vařte, dokud nezhoustne.
Papriku nakrájejte na dlouhé, tenké proužky. Do omáčky přidejte okapaný rybíz, pomerančovou štávu slitou z ryb, polovinu pomerančové kůry, papriku a kapary. Vše dobře míchejte a zahřívejte na středním plameni 5 minut. Před podáváním rozdělte omáčku rovnoměrně na 4 talíře. Na ni položte po třech sardinkových řezech a ty posypejte zbylou kůrou a petrželkou.