Použité suroviny receptu Šunka pečená na medu s hřebíčky:
2 kg šunky vcelku
| 150 g celeru
| 400 g mrkve
| 200 g petržele
| 2 cibule /s hřebíčky/
| 250 g pórku
| 6 nových koření
| 40 hřebíčků
| 1 lžička soli
| na potírání
| 170 g pomeranč. džemu
| 250 g medu
| 40 g dijónské hořčice
| 2 kousky skořice
Postup přípravy receptu Šunka pečená na medu s hřebíčky:
Zalijte pokrájenou zeleninu 4-5 litry studené vody (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček). Přiveďte k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru. A velmi mírným varem nechte asi ¾ hodiny zvolna vařit. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření. Z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku. Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Přísady k potíraní šunky zalijte ½ litrem vody a prošlehejte v misce, tak aby se suroviny stejnoměrně promíchaly. Pak směs vlijte do kastrůlku a za občasného míchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka. Troubu předehřejte na 160°C maso položte raději na mřížku, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. Povrch šunky opatrně potřete hustou aromatickou směsí tak, abyste nevytahali hřebíčky. Pečte asi 1 hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče.
Fotky receptu Šunka pečená na medu s hřebíčky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!