Postup přípravy receptu Sváteční velikonoční mazanec:
Nejdříve si připravíme kvásek: droždí, 1 polévkovou lžíci cukru a 3 polévkové lžíce mléka rozmícháme na kaši a přisypeme hladkou mouku, asi 2 polévkové lžíce. Necháme vzejít kvásek. Cca asi 15 min.
Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru.
2 žloutky rozmícháme metličkou v mléku, dolijeme vlahým rozpuštěným máslem a promícháme.
Do mísy k sypkým přísadám dáme kvásek, vlijeme tekuté přísady a mícháme.
Když je vše smícháno pokračujeme rukou, v míse nebo na pomoučněném vále, až se z těsta vytvoří krásná hebká měkká kompaktní koule. Vložte těsto do mísy, posypte moukou a nechte kynout 2 - 2,5 hodiny.
Vykynuté těsto opět zpracujte, přitom do něj zapracujte všechny rozinky a skoro všechny myndlové plátky. Trošku mandlových plátků si nechte na posypání! až je těsto opět hebounké, tvárné a nepadají z něj rozinky, vytvarujte mazanec a položte na plech, já používám pečící papír, tak nepodmašťuji. Bílkem mazanec potřete a posypte plátečkama mandliček. Nechte kynou asi 20 min. Na vykynutý nařízněte mělce křížek.
Mezitím rozpalte troubu na 180C, vložte do ní mazanec a po pěti minutách zmírněte troubu na 150C a pečte 45 minut.
Já jej peču tak, že po 10 min pečení při 150 přikryju mazanec pečícím papírem, aby seshora tolik nechytal.
Krásné Velikonoce!