Vložil: | Čajčkus |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 3 |
|
|
Použité suroviny receptu Tarte tartin (jablečný koláč s karamelem):
200 g hladké mouky
| 25 g hnědého cukru
| 1/4 lžičky soli
| 1/4 lžičky prášku do pečiva
| 1/4 lžičky drceného nového koření
| 85 g másla nebo Hery
| 3-4 lžíce vody
| 225 g hnědého cukru
| 150 ml vody
| 900 g jablek, oloupaná, bez jader, na plátky
| 85 g másla nebo Hery
| 1 lžíce citrónové štávy
| 1/2 lžičky citrónové kůry, nastrouhaná
| 2 lžíce melasového nebo tmavého cukru
Postup přípravy receptu Tarte tartin (jablečný koláč s karamelem):
Prosijeme směs - mouku s cukrem, solí, práškem do pečiva a novým kořením - do velké mísy. Rozdrobíme s tukem (jako u drobenky) a přidáváme po lžících vodu až vypracujeme pevné, hladké těsto. Těsto pečlivě upravíme do tvaru koule a vložíme do chladničky asi hodinu odpočinout.
Pro přípravu náplně na mírném ohni ohřejeme 175 g cukru ve vodě a počkáme až se cukr rozpustí. Pak zahříváme o něco silněji, až cukr získá hnědou barvu - zkaramelizuje. Ještě tekutý karamel pečlivě rozlijeme po dně koláčové formy (průměr 25 cm) vymazané tukem.
V jiném kastrůlku na mírném ohni restujeme ve zbytku tuku po dobu 2 - 3 minuty jablka nakrájená na úhledné měsíčky. Přidáme citrónovou šťávu a kůru, 50 g cukru a melasový cukr (nebo tmavý cukr) a mícháme dokud to není vše rozpuštěné. Jablka pak navrstvíme na dno formy pokryté karamelem. Na pomoučeném válu rozválíme již odleželé těsto na plát, který je asi o 1 cm větší než je okraj formy. Rozválené těsto přeneseme na válečku nad formu, položíme nahoru a přikryjeme jablečnou náplň. Těsto mírně zatlačíme dolů vidličkou. Pečeme při 190°C po dobu 30 - 35 minut, až je těsto pěkně zlatavé a křehké. Upečený koláč ponecháme 5 - 10 minut odležet, pak na formu položíme talíř a vše obrátíme. Je nutné udělat to rychle a možná i nad výlevkou (z vlastní zkušenosti). Nakrájené porce koláče podáváme teplé i studené, zalité ušlehanou šlehačkou.
Fotky receptu Tarte tartin (jablečný koláč s karamelem):
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!