Postup přípravy receptu Těstoviny letem světem:
Italské těstoviny uvaříme v osolené vodě "al dente". Mezitím připravíme z avokád mexickou omáčku guacamole: rozřízneme je napůl, pootočíme obě půlky, čímž se vyloupne pecka z jedné poloviny, nožem opatrně napíchneme pecku, pootočíme opět a vyndáme ji z druhé poloviny plodu. Lžící vyškrábeme dužinu na hluboký talíř, ihned zakapeme citrónem (aby dužina nezhnědla) a vidličkou ji rozmačkáme na kaši (drobné kousíčky nejsou na škodu). Přidáme polovinu cibule, rozetřený česnek, rajčata, majonézu (či smetanu), dochutíme solí, pepřem a koriandrem. Na pánvičce připravíme norskou krabí směs: na másle lehce osmahneme zbylou polovinu cibule, pak přidáme na kousky nakrájené krabí maso a lehce promícháváme nebo prohazujeme, až maso začne dostávat barvu. Zakápneme troškou sójové omáčky a ochutíme cury. Na talíře rozdělíme scezené těstoviny, přidáme po 1/4 osmahnutého kraba a zalijeme omáčkou z avokáda.
Je neuvěřitelné, jak si tyto produkty napříč světem na jednom talíři rozumí :-)
Poznámka k avokádu: je zralé, když je na pohmat měkké. Pokud ho koupíme tvrdé, nic se nedějě - zabalíme ho do papíru a necháme 2-3 dny dojít v chladnějším místě (sklep, spíž a pod, v lednici bývá už moc chladno).
Poznámka k sojové omáčce: pokud můžete, vybírejte japonskou sojovou omáčku, vyrobenou přírodní fermentací. Tato se vyrábí více než 2000 let ze sóji, pšenice, soli a vody, které se smíchají a nechají se působit řadu měsíců. Fermentace rozštěpí bílkoviny, tuky, cukry a vznikne sojová omáčka, která neobsahuje žádné chemické přísady, má vynikající jemnou chuť, je zdravá a použitelná i pro malé děti. Při fermentaci vzniká mimo jiné i řada cenných látek a vitamínů B12 a dalších. Je to něco úplně jiného, než míchané ochucovadlo, jehož výroba je otázkou několika hodin a bohužel je také označeno jako sojová omáčka. Výrobci smíchají směsi koření, glutamany, barviva, konzervační látky a emulgátory s hydrolyzátem.....