Postup přípravy receptu Těstoviny se šunkou, hráškem a smetanou :
Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Osmahneme ho na lžíci rozpuštěného másla, pak přidáme šunku nakrájenou na kostičky a snítku čerstvé šalvěje. Hrášek nejprve povaříme v trošce osolené vody (můžeme použít čerstvý, mražený i sterilovaný), potom jej scedíme, osmahneme ve směsi pórku a šunky a přelijeme smetanou. Celou směs přivedeme k varu a několik minut zvolna vaříme na mírném plameni.
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě doměkka, scedíme a trochu vody z těstovin zachytíme. Z omáčky vyndáme šalvěj, přidáme jemně nasekanou petrželovou nať, strouhaný parmazán a drcený pepř. Omáčku rozředíme masovým nebo zeleninovým vývarem, podle chuti dosolíme a opepříme a krátce prohřejeme. Potom hotovou omáčkou přelijeme uvařené těstoviny a podáváme.