Použité suroviny receptu Uzená pečínka v bazalkové omáčce:
2 kg vykostěné uzené pečínky
| 2 lžíce másla
| 2 lžíce celého pepře
| 1 stroužek česneku
| 1 cibuli
| 2 svazky čerstvé bazalky nebo 2 svazky petrželky
| 4 lžíce zakysané smetany
| 4 lžíce majonézy
| 2 lžíce středně ostré hořčice
| dle chuti: sůl a pepř
| dle chuti: cukr
| dle chuti: lístky salátu a bazalky na ozdobení
Postup přípravy receptu Uzená pečínka v bazalkové omáčce:
Uzené maso omyjeme a osušíme. Dáme je do pekáče a přelijeme rozpáleným máslem. Zrnka pepře nahrubo roztlučeme a maso jimi stejnoměrně posypeme. Pečeme je v předehřáté troubě (200 °C) přibližně 1 hodinu.
Mezitím si připravíme omáčku. Cibuli oloupeme a pak nasekáme stejně jako česnek. Opereme bazalku a nahrubo ji pokrájíme. Cibuli, česnek i bazalku rozšleháme v kyselé smetaně na pyré, do kterého postupně vmícháme majonézu, hořčici a ochutíme solí, pepřem a cukrem.
Uzené maso nakájíme na tenké plátky a rozložíme na salátových listech. Ozdobíme je lístky čerstvé bazalky. Omáčku můžeme podávat zvlášť. K hotovému jídlu si můžeme dát čerstvý chléb nebo pečivo – a také zeleninový či ovocný salát. Kdo má raději teplou přílohu, zvolí nejspíše vařenou rýži, třeba i s příchutí kari.
Fotky receptu Uzená pečínka v bazalkové omáčce:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!