1 kg kýty nebo plecka
| 12 brambor
| dle chuti: nakládané cibulky a malé okurky
| bujon:
| 1 cibule
| 1 mrkev
| 1 bobkový list
| 1 hřebíček
| 5 kuliček pepře
| 5 bobulí jalovce
| octová zálivka:
| 2 lžíce oleje
| 1 lžíce octa
Postup přípravy receptu Uzená vepřová kýta:
Uzené maso necháme šest hodin macerovat ve studené vodě a potom ho necháme okapat. Ponoříme ho do hrnce studené vody a dáme vařit. Až voda začne vřít, přidáme všechny přísady na bujon, zmírníme plamen a vaříme dalších 40 minut. Maso ani bujon nesolte, dochuťte až na talíři. Mezitím uvaříme brambory a oloupeme je. Maso nakrájíme na plátky a brambory na kolečka. Připravíme octovou zálivku, brambory lehce smícháme s naloženými pokrájenými okurkami a cibulkami, přelijeme octovou zálivkou a podáváme.