Postup přípravy receptu Uzené na víně se šípkovou omáčkou:
Opláchnuté maso uvaříme doměkka, poté vyjmeme a uchováme v teple. Vývar si schováme pro přípravu omáčky.
Rozehřejeme máslo, mícháme, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým vývarem z masa, rozšleháme a povaříme. Nakonec přilijeme červené víno, vmícháme šípkovou marmeládu, dochutíme cukrem a solí. Lze přidat i nastrouhanou citronovou kůru. Omáčku promícháme a necháme ještě provařit asi tak 30 minut. Nakonec přidáme rybíz nebo brusinky, ještě krátce prohřejeme.
Uzené maso nakrájené na plátky přelijeme horkou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem. Posypeme bylinkami, případně kousky opečené slaniny.