1000 g uzené kotlety nebo plátky z krkovice
| cibule
| olej
| smetana na šlehání
| křen (smetanový křen, např. Krenex)
| špetka pepře
| lžíce hořčice
| špetka bylinkové soli (vegety)
Postup přípravy receptu Uzené s křenem:
Uzené kotlety nebo plátky uzené krkovice naskládáme do pekáče, který můžeme lehce vymastit. Použila jsem 6 kotlet a 4 velké cibule. Cibule oloupejte a nakrájejte na plátky, které je třeba na oleji osmahnout jen tak lehce, aby se kraje tvářily malinko karamelově, ale jinak by cibule měla zůstat měkká, poddajná a sklovitá. Na každou kotletu dáme hromádku připravené cibule a můžeme přistrouhnout černého voňavého pepře. Ve smetaně rozmícháme několik lžic krenexu (nebo čerstvého štiplavého křenu), okořeníme bylinkovou solí (třeba dobrou vegetou) a já přidávám na doladění chuti a mírné okyselení pěkně velkou lžíci staré dobré české hořčice. Přelijeme přes kotlety a necháme v křenové smetaně maso pěkně odpočinout. Miluji tyto úžasné recepty, které se dají připravit s předstihem několika hodin. Potom už stačí jenom necelá hodinka na zapečení v dobře vyhřáté troubě a můžeme servírovat.
Fotky receptu Uzené s křenem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!