Postup přípravy receptu Vánočka ze sobotní školy pečení:
Rozinky naložíme do rumu alespoň hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít stejnou, pokojovou teplotu. Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový cukr, sůl, sekané mandle a okapané rozinky částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Propracováváme tak dlouho, až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme na teplém místě kynout (těsto na vánočku kyne v teplém prostřední nejméně 1 hodinu). Během kynutí alespoň dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní jen stočením 2 pramenů. Pleteme od středu, protože těsto stále kyne. Spodní díl přeneseme na plech, prsty nebo držadlem vařečky promáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Položíme střední díl, opět promáčkneme, potřeme vejcem a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky. Celý povrch potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na krajích a ve středu svisle zapíchneme špejle, aby vánočka držela při pečení tvar. Necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 ˚C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160˚C. Po upečení pocukrujeme.
Fotky receptu Vánočka ze sobotní školy pečení:
Fotky vložil: Natural,hlouskova,Nandiči,Anicka59