Postup přípravy receptu Velká husa pro malou rodinu:
1)
Kůži z krku odřízneme co nejhlouběji, naplníme osoleným a okmínovaným mletým vepřovým, zašijeme a upečeme. Podáváme s bramborem a zeleninou.
2)
Kůži ponecháme pouze na stehýnkách, ostatní stáhneme. Netučnou kůži z hřbetu necháme vcelku. Ostatní kůži a sádlo nakrájíme na čtverečky asi 3x3 cm, vyškvaříme (nenecháme úplně ztvrdnout) a scedíme. Podáváme s chlebem.
3)
Přikoupená drůbeží játra + játra z husy podusíme na troše husího sádla s vloženou cibulí, nesolíme. Po vychladnutí mažeme na chleba.
4)
Droby z husy + oddělená křídla uvaříme v osolené vodě s polévkovým kořením. Později přidáme zeleninu. Přecedíme, maso obereme a nakrájíme. Ve vývaru uvaříme rýži nebo tarhoňu (těstovinová rýže), přidáme vařenou zeleninu a maso z polévky. Podáváme s kyselou okurkou.
5)
Husu rozpůlíme, oddělíme stehna a kůži z hřbetu našijeme na prsa. Osolíme a okmínujeme. Pečeme do měkka asi 1 1/2 h nejdříve přikryté kůží dolů, asi po hodině obrátíme. Před dopečením odkryjeme. Podáváme s knedlíkem a zelím.
tip:Pokud se vám povede škvarky nespálit, ale vyškvařit do polokřupava, jsou nejlepší z celé husy.