Postup přípravy receptu Vepřové maso zavařené ve vlastní šťávě:
Maso nakrájíme na kousky cca 1 – 2 cm, přidáme sůl a dobře promícháme. Sůl nikdy nedáváme od oka. Promíchané maso napěchujeme do šroubovacích sklenic /nikdy jsem nevyhledávala s červ. víčkem a ani nevím jestli ještě existují/ otřeme okraj a zavíčkujeme. Dáme do hrnce, ve kterém MUSÍME MÍT NĚCO NA DNĚ, aby skleničky nestály přímo na dně hrnce. Zalijeme vodou až jsou skleničky ponořené, přiklopíme pokličkou a od doby varu vaříme první den 2 hod. a druhý den 1 hod. Na videu mám sice vaření 3 hod. v jednom kuse. Chtěla jsem si to usnadnit, ale je to prý lepší kvůli trvanlivosti vařit na 2×. Maso necháme vždy ve vodě vychladnout do druhého dne, kdy skleničky vyndáme a přeneseme do chladné místnosti, aby šťáva zrosolovatěla. Zavařuji to již hodně let a maso vydrží nejméně rok. Samozřejmě si ho můžete zavařit z libového masa, ale musíte počítat s tím, že se nevytvoří výborný rosol. Z tohoto masa dělám rizoto, které najdete taky na těchto stránkách. Výborné je s chlebem a cibulkou a taky k bramborám. A když k tomu přidáte cibulku a kečup je to výborné na špagety. Doufám, že jsem Vás naladila a zkusíte to. Jo a ze 4 kg masa vyjde 7 sklenic cca 720 ml.