Použité suroviny receptu Vepřové plátky se smetanovou omáčkou a houbami:
600 g vepřová kýta
| 80 g máslo
| 300 ml voda
| 1 ks masový bujón
| 400 g houby - nejlépe hříbky
| 100 ml mléko
| 250 ml smetana
| 2 lžíce hladká mouka
| sůl, pepř podle chuti
Postup přípravy receptu Vepřové plátky se smetanovou omáčkou a houbami:
Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na čtyři stejně velké plátky. Lehce je naklepeme a po obvodu na několika místech mírně nařízneme, aby se nám při dalším zpracování nekroutily. Pak plátky po obou stranách osolíme a opepříme. Polovinu másla rozehřejeme v kastrolu a maso na něm opékáme z každé strany asi 3 minuty. Přilijeme vývar z bujónu a dusíme 10 minut.
Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na zbylém másle. Když se šťáva odpaří, podlijeme je trochou vody nebo vývaru a udusíme doměkka. Přidáme k masu a dusíme ještě asi 10 minut.
Mléko důkladně rozmícháme se smetanou a hladkou moukou a touto směsí zalijeme maso s houbami. Na mírném plameni za častého míchání povaříme asi 15 minut. Hotovou omáčku osolíme a opepříme podle chuti.
Vepřové plátky se smetanou a houbami jsou nejlepší s houskovým knedlíkem.
Fotky receptu Vepřové plátky se smetanovou omáčkou a houbami: